.entry-category { display: none; }

StartupVillage, Het eerste kwartaal

2017 is van start, we zitten nu 3 maand op de eerste verdieping van de Startup Village, tijd voor een terugblik.

De opening van de Startup Village begin oktober 2016 en de daaropvolgende drie maanden stonden vooral in het teken van de ondernemers van morgen. In een reeks events, ontmoetingen en opleidingen brachten niet minder dan 1000 mensen een bezoek aan deze nieuwe thuishaven voor groeibedrijven in Antwerpen.

Alles begon met de “Pop-up Class” een initiatief van De Cronos Groep dat reeds twee jaar het najaar in Antwerpen markeert als de ontmoetingsplek voor jonge ondernemers, creatieven en studenten. Dit jaar koos de Pop-up Class voor Startup Village als thuishaven en ging al meteen sterk van start met een 300tal aanwezigen bij de opening met sprekers Jan Eelen over vakmanschap en Rock & Roll director Bjorn Tagemose
De week ging verder met een mix van volgeboekte dagsessies met onderwerpen die gingen van storytelling tot crowdfunding en van social media voor je startup tot de zin en onzin van incubatoren en acceleratoren. Elke avond werd een nieuw hoogtepunt met presentaties van 18 inspirerende sprekers waarbij grote namen zoals Murielle Scherre en Sven Nys afgewisseld werden door jonge wolven die met plezier hun prille ervaringen deelden.
De week vol vers opgedane kennis werd afgesloten met de prijsuitreiking van De Vitesse Ondernemersawards met opnieuw meer dan 100 mensen in de zaal en een pak aandacht op sociale media.

In oktober, november en december maakte de Karel De Grote Hogeschool gedurende 6 sessies dankbaar gebruik van de pitch arena van The CoFoundry op de eerste verdieping om lessen te volgen rond creativiteit, marketing en ondernemerschap. Dit vormde de perfecte opportuniteit om jonge mensen de kans te geven kennis te maken met de ondernemerschap en de stimulerende omgeving van de Startup Village.

Op 22 november was er dan weer een avondsessie van de “Growth Hacking Meetup Antwerp”, gesponsord door The CoFoundry. Er werd die avond dieper ingegaan op, en ervaring uitgewisseld over, de growth hacking marketing technieken die scale-ups gebruiken om hun groei te realiseren.

Het publieke stuk van de activiteiten op de verdieping van The CoFoundry (De Cronos Groep) werd tenslotte afgesloten met twee sessies in samenwerking met het Microsoft Innovation Center over blockchain technologie. Twee keer 25 deelnemers uit de healthcare sector leerden hoe we van de virtuele munt Bitcoin snel aan het evolueren zijn naar een volwaardige technologie om allerhande transactie naadloos te traceren.

Verder was Startup Village ook regelmatig de formele en informele ontmoetingsplek waar ondernemers, investeerders en andere deelnemers aan het startup en scale-up ecosysteem nieuwe plannen smeedden. Zo was er een werkgroep vergadering die samen met Startups.be de Belgische deelnamen aan SXSW vorm gaven (SXSW is één van de topevents in de wereld van innovatie, technologie maar ook film die plaats vindt in Maart 2017 in Austin Texas).
Een 15tal startups kwamen langs om hun plannen toe te lichten aan het team van The CoFoundry. De accelerator/incubator die in de Startup Village gevestigd is investeerde ondertussen in 7 scale-ups voor een totaalbedrag van ongeveer 1 miljoen euro:

  • SmartSpoken - www.smartspoken.com - SmartSpoken bridges the gap between people and technology through a natural language processing system.
  • Ticto - www.ticto.com - Ticto makes security a social matter with a smart security badge.
  • Onak - www.onakcanoes.com - ONAK offers a quick getaway from a stressful lifestyle with foldable canoe.
  • Skedify - www.skedify.me - Skedify bridges the gap between online and offline interaction and improves conversion rates through a scheduling tool.
  • Ario - www.ario.be - Ario is een uniek aftermarket aandachtsmonitoring systeem ontworpen voor zware bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens en autocars.

Via het BlueHealth Fonds - www.bluehealthantwerp.be

  • LynxCare - www.lynxcare.be - LynxCare transforms medical records and patient reported outcomes into insights for patients, doctors and hospitals.
  • NephroFlow - www.nephroflow.be - Lets you take charge of your dialysis centres by offering a fully integrated multi-centre platform that powers your dialysis processes.

Ook de winnaars van de Logistics Hackaton die in december 2017 hebben ondertussen een plek gekregen bij The CoFoundry. “Compagnie Van Verre” is een start-up, thuis in meerdere vakgebieden. Met expertise in machine learning, marketing en vrachtwagentransport, zullen zij het leven voor de haventransporteur vereenvoudigen.

Voor Januari is alvast een event geprogrammeerd rond gaming in samenwerking met Startit@KBC. Alle publieke evenementen op de 1e verdieping vind je trouwens terug op: http://www.thecofoundry.co/startup-village/