.entry-category { display: none; }

My New Year's Resolutions

Beloved Entrepreneur, 

This opening may sound unusual in a business context, but I find it very appropriate. Looking back at the past year, thinking about what entrepreneurs really need, I come to the conclusion that it all boils down to 'positive vibes'. And basically that’s just another way of saying ‘love’. 

I would like us all to step into 2018 with a positive look at entrepreneurship. 

Over the past year I read countless lamentations on how difficult it is to be an entrepreneur in Europe, and that we Belgians are way too risk averse to make a difference in the world. For the coming year, I invite the masters of complaint to take a positive attitude towards entrepreneurship. Look around you and be inspired by things like the top digital infrastructure in our country, the ease with which we Belgians flourish in an international context and the extremely well educated people together with which a number of smart entrepreneurs are building world class, innovatieve companies today. 

To our policy makers, I ask to keep it down on that urge to make headlines with yet another new rule, but rather work on a platform that provides an even better foundation for building companies. And also make sure that the many positive initiatives that already exist, reach the right people. 

Everybody working with entrepreneurs, think coaches, mentors, bankers, business angels or other investors, I ask to stop looking where entrepreneurs go wrong. But rather think of ways to help them take steps forward in 2018, using your own knowledge, experience and network. 

And you, readers thinking that entrepreneurship is not from your world, know that you too can make a difference for the entrepreneur next door. Be it your son or daughter, colleague, best friend or someone your randomly met. Listen with intrest, give your honest opinion and invest some energy. 

In fact, I ask everybody to give the gift of trust and love in 2018 to all the entrepreneurs, so they can do great things for our economy and society. 

 

Uw kapoen, 

logo-bert.png
 

 

p.s.:  In the spirit of translating these words into action and to help spread the love,
we are giving you a € 30 discount with code 'COFOUNDRY30' on a JOOKI, the modern jukebox for kids and one of our investments.


Liefste Ondernemer, 

Het is zeker een ongebruikelijke aanspreking in zakelijke middens, maar wat mij betreft toch heel hard op zijn plaats hier. Als ik terugkijk over het voorbije jaar, en nadenk over waar ondernemers echt nood aan hebben, dan zijn het vooral heel veel 'positieve vibes’,  en dat is eigenlijk niet meer dan een hippe term voor ‘liefde'. 

Daarom dit pleidooi voor een positieve kijk op ondernemerschap. 

Ik las het voorbije jaar talloze klaagzangen over hoe moeilijk het wel is om te ondernemen in Europa, en dat wij Belgen veel te risico-avers zijn om het verschil te maken in de wereld. Voor het komende jaar wil ik die kankeraars vragen een positieve blik op ondernemerschap te nemen. Kijk eens rond en laat je inspireren door bijvoorbeeld de top digitale infrastructuur in ons land, het gemak waarmee wij Belgen ons in een internationale context bewegen en de zeer goed opgeleide mensen waarmee een aantal knappe ondernemers al wereldbedrijven aan het bouwen zijn. 

Aan onze beleidsmakers, hou je een beetje in met profileringsdrang rond weer een nieuwe regel, maar ga na hoe je een platform kan neerleggen waarop ondernemen net iets vlotter gaat. Zorg ook dat de vele positieve maatregelen die er al zijn, bij de juiste mensen terecht komen.

Aan iedereen die met ondernemers werkt, coaches, mentoren, bankiers, business angels of andere investeerders. Ga niet op zoek naar wat die ondernemer volgens jou verkeerd deed, maar bedenk in 2018 hoe je haar of hem stappen vooruit kan helpen met je kennis of netwerk. 

En jij, lezer die denkt dat ondernemen ver van jouw bed staat, weet dat ook jij het verschil kan maken voor de ondernemer in je buurt, zoon of dochter, collega, beste vriend(in) of toevallige ontmoeting. Luister met interesse, geef eerlijk je mening en investeer een beetje energie. 

Aan iedereen, schenk ondernemers het vertrouwen dat ze nodig hebben om in 2018 mooie dingen te doen voor onze economie en onze maatschappij. 

 

Uw kapoen, 

logo-bert.png
 

 

p.s.: om deze woorden onmiddellijk om te zetten in daden en de liefde mee te helpen verspreiden, geven we je €30 korting op een JOOKI, de modern jukebox voor kinderen én een van onze investeringen, met de code 'COFOUNDRY30'.