.entry-category { display: none; }

Pozyx - Startup Summer

Voor Pozyx-oprichter Vadim Vermeiren is het derde keer goede keer. Hij is al lang bezig met ondernemen. Zo stond hij aan de wieg van twee eerdere startups, maar nu is het echt raak. Pozyx heeft soft- en hardware ontwikkeld voor accurate 3D positiebepaling. Vergeet WiFi, GPS of bluetooth, Pozyx ziet het verschil tussen je zetel en de salontafel. Het systeem is tot op 10 cm nauwkeurig!

Via een doctoraatsonderzoek kwamen de founders tot de conclusie dat er een nood was aan heel accurate positionering. Met de verzamelde informatie gingen ze aan de slag. Ze ontwikkelden Pozyx en valideerden de nuttigheid op de markt via Kickstarter. Een onverwacht succes. Hoezo onverwacht? Ze hadden bij de lancering van hun Kickstarter eigenlijk geen doelpubliek voor ogen. Het was een beetje springen in het duister. Via de online pers kregen ze toch veel tractie, ook buiten de onderzoekswereld. Pas na hun Kickstarter hebben ze hun bedrijf effectief opgericht.

Valorisatie bleek heel belangrijk want als niemand jouw idee wil kopen, blijft het maar een idee natuurlijk. Crowdfunding was de perfecte manier om te kijken wie het Pozyx product kon gebruiken.

Hun klanten bleken de grote logistieke en retail bedrijven te zijn. Ze konden Pozyx goed gebruiken voor het tracken van hun goederen maar Pozyx kan ook ingezet worden in pretparken, musea,… Je laat er zelfs een drone veilig mee in je huis rondvliegen. Best een brede sector zo te horen. Dat doen ze bij Pozyx bewust. Ze proberen vanuit de technologie ondersteuning te bieden en stellen puur API-based X-Y-Z-coördinaten heel gemakkelijk ter beschikking. Zo kunnen bedrijven er flexibel op inpikken. Kijk maar eens naar hun Kickstarter filmpje en je begrijpt het onmiddellijk.

“Vooral het verschil in dynamiek”, antwoordt Vermieren als we peilen naar zijn kijk op werken in een groot bedrijf of een startup. "In een groot bedrijf ben je een deel van een geheel, in een startup ben je het geheel”. Hij gelooft niet dat iedereen moet ondernemen, maar wel dat iedereen de kans zou moeten krijgen om het te kunnen proberen bijvoorbeeld tijdens hun studies. Een groot bedrijf biedt meer zekerheid dan in een startup. “Maar we zouden meer moeten leren omgaan met risico’s”, redeneert hij.

"België is ook geen evident land om te starten met ondernemen", zegt Vermeiren. “Het gaat over twee helften met een verschillende kijk. Als je hier € 5 miljoen wil ophalen, vragen ze wat je kan doen voor € 2,5 miljoen? In de States zeggen ze, wat kan je doen met € 10 miljoen?”

Hinken we daarom achterop? “Pozyx was oorspronkelijk Iers omdat Kickstarter niet ondersteunt werd in België. 80% van onze klanten zitten wereldwijd maar nachtwerk regelen, om alle tijdszones te kunnen coveren met support, is moeilijk en vooral heel duur. Ook verwacht men hier een perfecte product." Trail & Error is niet weggelegd voor ondernemende Belgen. "Komt daar nog bij dat zelfstandigen vaak bekeken worden alsof ze geld scheppen”, zucht Vermeiren, “Terwijl ik elke dag met de auto van mijn vrouw ga werken.”

Er is dus nog werk aan de winkel om een ondernemend klimaat te scheppen in ons land!

Ondernemen zit Vermeiren duidelijk in het bloed. Hij heeft altijd de nood gevoeld om problemen op te lossen. Uit zijn eerdere ervaringen heeft hij geleerd dat tijdstip om naar de markt te gaan, heel belangrijk is. Met zijn eerste startup was hij te vroeg, met zijn tweede net te laat. Ook focus is uiterst belangrijk! “Quit your day job”, zegt Vermeiren formeel. “Je moet springen want dan pas heb je alle vrijheid om vooruit te gaan.” De juiste focus is één van de succesfactoren van het Pozyx team. Ze bepalen per maand wat hun doel is en verliezen deze niet uit het oog tot het afgewerkt is. “En neem vooral ook een goede accountant onder de arm!” Dat hebben we nog gehoord. Minder sexy maar toch wel een key factor want zo is Pozyx na twee jaar rendabel.

Op de wijze van Piet H., geeft hij graag 3 gouden tips mee: doe een goede markt studie; let op timing en probeer snel in te spelen op de markt en zorg voor een perfecte investor deck. Dit is het eerste wat mensen van je zien en moet kwaliteit uitstralen.

We wensen Pozyx veel succes met hun verdere groei! Je kan hen trouwens een duwtje in de rug geven door te stemmen op hun deelname in de Bolero Crowdfunding Summit.

Tekst: Kim Cnudde