.entry-category { display: none; }

Jaswig Interview - Startup Summer

Jaswig is een Gentse startup die lokaal staantafels produceert. Het team bestaat uit acht dynamische mensen met een passie voor ondernemen. Ze leerden elkaar tijdens hun studententijd kennen. Na maanden discussiëren en onderling ideeën pitchen werd Jaswig geboren. Nek -en rugklachten na een lange werkdag achter de computer deden hen nadenken over flexibele werkmeubilair, wat uiteindelijk in de startup resulteerde.

“We leren van kindsbeen af langdurig stilzitten”, zegt oprichter Samuel Rieder, “dat leren we vooral tijdens onze schooltijd. Een leven met meer beweging is sowieso een gezonder leven.” De vrienden besloten op zoek te gaan naar alternatieven voor een zittend leven. Die bestaan, maar waren ofwel lelijk ofwel veel te duur dus besloten ze om het maar eens zelf te proberen. Ze wilden een alternatief met een mooi design en tegelijk ook een ecologisch aspect. Ze vonden deze combinatie door hun staantafel heel lokaal te produceren. Dit kan omdat ze voor de volledige productie maar één machine nodig hebben. Een andere voorwaarde was een gemakkelijk systeem dat in de hoogte verstelbaar is. Dit alles maakt een Jaswig staantafel tot een speciaal, duurzaam en mooi geheel.

Nog een speciaal aspect aan Jaswig is het opgedeelde team met een aantal naar de VS uitgeweken Belgen. Zo konden ze hun  Kickstarter-campagne lanceren zowel in de VS als in België. Via die campagne wilden ze testen of er markt was voor Jaswig, of ze een correcte prijs hadden en of het product er een beetje goed uitzag. Met $74 000 bleek die campagne een groot succes.

Ze leerden snel dat een product op de markt brengen in de VS verschilt tegenover dat doen in het kleine België. “Wij rijden naar een klant om die ter plaatse te overtuigen, in de VS lag de focus veeleer op de online sales”, vertelt Rieder. Het was dan ook heel belangrijk om hierbij hun verhaal goed te krijgen. Dit en nog veel andere leerpunten kunnen ze nu gebruiken bij het verder schalen van Jaswig.

En nu? Samuel geeft eerlijk toe dat ze nog steeds niet volledig gelanceerd zijn. Eén van de oorzaken is hun initiële focus op de scholen. Naast bedrijven was dit voor Jaswig een prioriteit aangezien we daar leren zitten. Helaas bleek onderwijs een heel moeilijke en haast onhaalbare markt. Eind 2015 besloten ze dan ook om zich meer te concentreren op de particuliere markt. B2B en B2C ziet Samuel trouwens niet zo afgelijnd. Jaswig wil flexibel meubilair maken dat past bij een gezonde levensstijl. Een mooi gamma van lokaal geproduceerde producten voor een flexibele werkomgeving van thuiswerken en coworking spaces is dan ook de ultieme droom.

Als ondernemer een startup uit de grond stampen of werken voor een groot bedrijf? Hierover is al menig woord gezegd. Samuel ziet als grootste verschil het takenpakket. In een groot bedrijf word je aangenomen voor een bepaalde functie, in een startup moet je heel veel verschillende zaken voor je rekening nemen. Hij vindt dat hij sinds de opstart van Jaswig veel heeft bijgeleerd, meer dan mocht hij aan de slag gegaan zijn in een bedrijf. Bedrijven zijn een structurele omgeving waar verandering soms moeilijk en traag verloopt. Samuel houdt dus niet alleen van flexibiliteit in kantoormeubelen, maar ook in zijn takenpakket.

Dat een startup opstarten niet vanzelf gaat, weten we intussen. Samuel struikelde in het begin vooral over het rommelige aspect van een startup. Pivoteren, eigen plaats in het team zoeken, de minder gestroomlijnde manier van werken, talenten ontdekken maar vooral ook eerlijk blijven met jezelf,… niet evident voor een groep jonge, onervaren starters. Je moet leren vooruit denken zonder de dagelijkse problemen uit het oog te verliezen. Ook het rond krijgen van financiering duurde langer dan verwacht.

Mocht hij de kans krijgen om opnieuw te beginnen zou Samuel de zaken rustiger aanpakken. Hij kent in de eerste plaats zichzelf beter maar ook de verschillende stappen die een startup doorworstelt. Opstarten zou dan ook een pak sneller gaan. Een tip die hij graag meegeeft: lees ’The Startup Owner's Manual’ van Steve Blank. Een strategische benadering waarin je jezelf niet voorbij loopt.

Tot slot geeft hij starters graag de raad mee om veel te praten over hun product met verschillende mensen. Geen NDA’s voor Samuel, maar eerder een constant spreken over business ideeën, naar lezingen gaan en vooral niet blijven hangen in de enge sfeer van je eigen startup. Feedback is dé manier om gestaag te groeien, minder fouten te maken en aan een succesvolle startup te bouwen!

-Text: Kim Cnudde