.entry-category { display: none; }

Ticto Interview - Startup Summer

Een virtuele pas waarmee je tenallentijde in één oogopslag ziet of iemand toestemming heeft op een locatie te zijn. Dat is waar Ticto voor gaat met de Ticto Pass. Het elektronische ID-kaartje verandert geregeld van kleur en afbeelding, zodat je duidelijk ziet wie wel en wie niet welkom is in bepaalde zones.

'De pas lost een specifiek probleem op waar grote bedrijven al lang mee worstelen', aldus Maarten Vandenbroucke wanneer we hem met samenzitten om over zijn meest recente onderneming te praten. 'Dankzij Ticto heb je nu geen apart identificatietoestel meer nodig dat zegt of je ergens mag zijn of niet. Vroeger werden veiligheidspasjes wel eens gekopiëerd om veiligheidspersoneel te omzeilen. Dat kan je nu niet meer door ons systeem.'

De pas kent alvast een eerste succes in enkele klinkende bedrijven. Zo experimenteert Nike ermee op zijn site in Portland en Dropbox in San Francisco. Hier in Europa vind je de pas terug in de grootste chocoladefabriek ter wereld, namelijk die van Callebaut.

Ondanks dat Ticto grote bedrijven bereikt, bestaat de startup nog niet zo bijster lang. De bedoeling is dan ook om snel te gaan. 'Enkel de echt grote bedrijven hebben een grote nood aan een pas als die van Ticto. Er zijn ook nog geen concurrenten te vinden die hetzelfde doen als wij. We verzorgen dan ook geen disruptive product, maar eerder een aanvullend iets binnen een sector die al langer naar alternatieve manieren zoekt voor de huidige aanpak.'

Maarten is met Ticto niet aan zijn proefstuk toe. Hij stond sinds hij in 2008 als ondernemer aan de slag ging onder andere aan de wieg van Gatewing en Realo. De ondernemer is dan ook niet spaarzaam met raad naar jonge ondernemers. 'Durf in jezelf te geloven. Een beetje naïviteit over hoe mensen je product zullen ontvangen is best oké, al moet je genoeg met beide voeten aan de grond blijven om na de nodige feedback je concept te durven bijsturen en verbeteren.'

-Tekst: Lazlo Cootmans