.entry-category { display: none; }

SmartSpoken - Startup Summer

Samenbrengen van mensen en data; dat is de passie van Dirk Stevens, co-founder van SmartSpoken. Het analyseren van data vergt kennis van experten. Maandelijks rapporteren aan het management over bepaalde statistieken bewijst zich dan ook een hele klus. Zo groeide het idee om data te kunnen vergaren aan de hand van eenvoudige vragen. Wat je daarvoor nodig hebt? een slim taalalgoritme die jouw vragen natuurlijk kan interpreteren. En dat is wat SmartSpoken met SmartSearch doet. Met deze innovatieve taaltechnologie stel je vragen aan je computer zoals je met een gewoon persoon zou spreken en je krijgt de juiste informatie terug.

De mogelijkheden van die technologie zijn dan ook eindeloos. Je kan gegevens vragen voor rapportering binnen een bedrijf, maar ook intuïtiever zoeken binnen e-commerce. Wat als je gewoon in een zoekbalk kan intikken: “ik zoek Nikes van €100”? SmartSpoken weet dat het over schoenen gaat van het merk Nike en geeft je resultaten rond de €100. “Is dat niet gewoon Google”, horen we je al denken. “Google vergelijkt de woorden die je ingeeft op een statistische manier met de woorden die voorkomen in de beschrijving van een product zonder rekening te houden met wat ze juist betekenen”, legt Stevens uit. Met andere woorden: Google interpreteert de gezochte woorden niet, SmartSpoken wel.

“We zijn het gewend om te zoeken op trefwoorden omdat we weten dat we anders niet de juiste resultaten krijgen. Bij SmartSpoken moeten we dus anders gaan denken”, zegt Stevens, “De technologie moet zich aanpassen aan de mensen en niet omgekeerd. Je zou perfect moeten kunnen ingeven ‘ik wil in de paasvakantie naar de zon’ en de technologie zou moeten weten dat het over landen in het zuiden gaat gedurende die bepaalde periode. Dat is SmartSearch!” Mensen dichter bij data brengen, eerst via datavisualisatie maar dus nu ook via taal.

Technologie begrijpbaar maken is een hot item. SmartSpoken ontsluit data voor klanten. Ze laat een betere communicatie met machines toe zonder dat je een doorgedreven dataexpert hoeft te zijn. Technologie gaat uit van knoppen bedienen om een resultaat te krijgen, terwijl taal een manier van communiceren is die iedereen gebruikt. In de ogen van Stevens winnen we op dat vlak van Amerikanen, want als Europeanen zijn we het gewend om met veel verschillende talen in contact te komen.

Een startup idee laten groeien tot een volwaardig product heeft diverse uitdagingen. Klanten vinden, hen overtuigen, bouwen aan de eigen geloofwaardigheid, … Stevens vindt partnerschappen daarom enorm belangrijk bij het laten groeien van een startup. "Als een gevestigde waarde achter je onderneming staat, brengt die onder andere zijn klanten mee en kan het groeiproces sneller gaan. Je hoeft als startup niet alles alleen te doen. Van partners kan je leren, ze begrijpen hun klanten en kunnen dat aan jou overbrengen. Zo kan je sneller schakelen."

Stevens wil zeker ook een tip meegeven aan starters: “Leg je proof of concept voor aan je doelgroep. Je hebt hun feedback nodig om verder te kunnen gaan.” Je idee toetsten aan de realiteit van de markt is key. Te vaak houden starters hun idee voor zichzelf uit vrees dat het zou worden ingepikt. Een foute reflex, zo horen we. “Luister naar je klanten, want zij hebben meestal gelijk en zij bepalen je succes. Hou niet krampachtig vast aan jouw eigen visie als je andere signalen krijgt vanuit de markt, maar wees flexibel.”

Tekst: Kim Cnudde